понеделник, 19 май 2008 г.

Критика за банковата система

Откакто ползвам банкови услуги съм свидетел на безкрайно количество примери за лошото обслужване на българските банки.
Признавам с огромно съжаление, че не съм имал възможността да ползвам банкови услуги в чужбина. За тях съм чувал хубави неща от гледна точка на това че банковите служители те ухажват много време и ти предлагат всевъзможни промоции и бонуси единствено и само за да предпочетеш тяхната банка.
Въпреки това дълбоко в себе си съм затвърдил мнението че банките са едни от малкото институции, които не само че печелят и то много от "нашите" пари, но и допълнително трябва да им плащаме за това.
Банковата система е измислена във времена на несигурност. Тогава когато мъжете са ходили въоръжени дори в собственият си град. Целта на нейното създаване е да улесни прехвърлянето на средства, без да се застрашават човешки животи. Защо да мъкнем злато от Трън до Цариград при условие че там има? Просто може да вземете бележка колко злато сте дали на съхранение и да го ползвате с нея, когато ви е необходимо. Толкова е просто. Като пощата. Универсална услуга създадена да бъде полезна. Плащането за подобни услуги са за покриване на разходите по поддръжката, а не за печалба на собствениците им.
За да са ефективни подобни универсални услуги, обаче няма как да се мине без печалба. Но тя трябва да идва от допълнителните услуги и по-изгодни условия, а не за сметка на клиентите.
Развитието на банковите мрежи обаче доведе до все по-голяма печалба от "спестяванията" на потребителите, за сметка на предоставянето им на качествени услуги.
Определено съвременната банкова система, която е зачената през средновековието се нуждае от обновяване на приоритетите. Необходимо е първо тя да служи на хората, след което да търси как да изкара дивидент от тях.
Ще продължавам да тая надежди възможно най-скоро някак си магически банковата система да се промени коренно като концепция. Може би ще ни трябва помощ от Роулинг.
Добрата новина е че вече се забелязва известно развитие в правилна посока. Явно като последствие от кредитната криза, в Северна Америка усещат че е време да се правят сериозни промени. Новите правила, обмисляни от Федералния резерв, ще ударят сериозно по печалбите на банките в САЩ, за сметка на потребителите ползващи кредитни карти, което е отлично начало за по-сериозни нататъшни преобразувания.

Няма коментари: