четвъртък, 22 май 2008 г.

Висше образование в Русия

Всяка година Московският държавен институт по международни отношения дава три стипендии за пълен курс на обучение по специалностите:

  • международно публично право
  • политология
  • международни отношения
  • журналистика
  • световна икономика
  • търговия

Университета е един от престижните руски институти подготвящи кадри за дипломатическа служба.

В университета са подготвили и защитили дисертация над 50 доктори и доктори на науките от България, десетки българи успешно са завършили второ висше образование, новите двугодишни магистърски програми, курсове за специализация.
Редица от тях достигат високо обществено положение с професионална кариера (например като посланици), дори в управлението на страната, постигайки с това изключително висок процент на видни личности измежду малобройната им група. Сред тях са: президент на републиката, двама министър-председатели, общо петима министри на външните работи, общо трима министри на търговията, министър на отбраната, министър на леката промишленост, редица заместник-министри, директори на правителствени агенции, банки, крупни фирми, много посланици, търговски представители на страната, университетски преподаватели и други.


Всеки желаещ да учи трябва да знае руски език в степен достатъчно добра да може да усвои учебният материал. Като се има предвид че 2008 е годината на Русия в България, а догодина е годината на България в Русия, сега е удачен момента за повишаване знанията по руски език. Курсове с валиден сертификат се провеждат от Руския Културно-Инофрмационен Център и центъра по руски език към Софийски университет.
На страницата на руското посолство в България, има малко повече информация и телефони за контакт относно другите възможности за получаване на стипендия и продължение на висшето образование в Русия за степените бакалавър, магистър и доктор.

Няма коментари: