понеделник, 16 юни 2008 г.

Какво да очакваме от новата серия 1000 на Asus Eee

Представена първоначално на изложението COMPUTEX, новата серия на успешните мини лаптопи на Asus продължават тенденцията да предлагат все повече удобства в ограничен обем. Обозначението 1000 дава индикации за увеличеният размер на дисплея, който вече е 10 инча. Предните серии 700 и 900 бяха съответно със седем и девет инчови дисплеи. Точният размер от 10.2 инча отново ще работи с резолюция 1024 x 600.
Ултралеките компютри ще ползват новите процесори Atom на Intel, опериращи на 1.6 GHz. На разположение ще бъдат два модела с означения - 1000, който ще бъде с GNU/Linux и 40 GB флаш диск и 1000H, с Windows XP Home Edition и 80 GB твърд диск. И двата модела ще включват по 2 GB оперативна памет. Конфигурацията с Linux трябва да издържа между 4.2 и 7 часа и половина без презареждане на батерията, а тази с операционната система на Microsoft между 3.2 и 7 часа.
Размера на клавиатурата вече е 92% от тази на стандартен лаптоп, което я прави по-удобна за усвояване.
Подобно на Eee 901 и новите машини ще включват поддръжка на 802.11n Wi-Fi и Bluetooth мрежи. Дългоочакваните модели с интегрирани WiMax модули отново са отложени, за момента към края на годината.
Благодарение на използването на по-мощните процесори от фамилията Atom на Intel, се очаква някои от бъдещите подобрени версии на Asus Eee, да се разпространяват с олекотена версия на Windows Vista. От Microsoft неотдавна обявиха поддръжката си за тайванското чудо и се очаква новата версия на Windows за момента известна под кодовият номер 7, да работи и с подобни ултрамобилни компютри.
Единственият недостатък на новата 1000 серия за момента е малко по-високата цена от около 625 долара за 1000H модела и 658 за 1000. За почитателите на модерни комуникационни системи обаче, това едва ли ще е от съществено значение.
Да се надяваме че модела с WiMax наистина ще се появи в крайна сметка и то тази година. Защото конкуренцията постоянно се засилва и въпреки че за момента Asus са на гребена на вълната, много скоро могат да се окажат в положението на догонващ.

Няма коментари: