петък, 13 юни 2008 г.

Как да бъдем лидери в офиса?

Съвременните служители са изключително стресирани от ежедневните офис предизвикателства. Те не само трябва да показват висок морал и да изпълняват съвестно задълженията си, но в същото време и да бъдат постоянно готови да помогнат на изпаднал в нужда колега. Всичко това взето накуп трябва да се съвмести и с необходимата доза почивка, и дори време за лични задачи докато работите през деня. Не бива да се забравя че дори когато си мислите за работа, вие не почивате. В същото време никой мениджър или работодател няма как да оцени обективно и да ви плати времето в което се чудите как да свършите една или друга задача по-бързо, и разбира се успешно. В случай че сте едни от тези адски енергични и постоянно ефективни личности на офис фронта, може би често се забравя най-важното - че работата е просто метод за изкарване на средства за постигане на личните житейски цели. Залисани в това да се справяме добре, за съжаление често пропускаме да следим сайтовете за нови обяви и конкуренти позиции в сходни компании.
Разбира се понятието „идеалната работа” е формулирано най-вероятно от почитателите на утопични теории. Единствената константа е промяната и затова за да не съжалявате, че не сте си сменили работата по-рано, когато това стане факт, не забравяйте постоянно да следите новостите във вашата професионална област.
Съществуват и хора, които са доволни от работата си, вършат я с кеф и много ентусиазъм и в същото време се чувстват малко недооценени от началството. Навярно всеки има около себе си пример за работохолик, чиято заплата не е мръднала пред последните няколко години. И неговият контрапункт - човека с усмивката, винаги готов да помогне, който въпреки съмненията относно качеството на извършвания от него труд, постоянно се издига в служебната йерархия. Не всеки може да угодничи на другите, а и това наистина не е необходимо за да се издигнете в офиса. Обаче всеки има нужда от развитие, за да не зацикли в даден момент. Затова дори да не сте кариерист и да не желаете привилегиите на вашите колеги може да се опитате да развиете вашият HiPo (висок потенциал) в положителна посока, така че хем да сте забелязани от вашият мениджър, хем това да е от полза за самите вас. В публикацията "Клубът на талантливите" от сайта Karieri.bg се разглеждат част от въпросите засягащи особена група колеги, които сякаш имат повече потенциал от останалите. Сега е моментът да се замислите какво ви пречи да станете като тях?

Няма коментари: