сряда, 4 юни 2008 г.

Перфектната работа

Кой не желае да работи за голяма интернационална компания, която така да се грижи за своите служители, че те да се чувстват като в семейство. Наистина до голяма степен престижа на дадена корпорация се дължи на това какъв работодател е тя спрямо служителите си. Мечта на много хора е да работят в предприятие, което изцяло им поема разходите. Тук могат да се включат както осигурен транспорт, купони за пазаруване, напитки и храна в офиса, така и бонус билети за отпуски или възможност за игра на билярд или джаги в обедната почивка. Сред личните ми желания задължително добавям и подходящо канапе за следобедната сиеста ;) По този начин голяма част от заплатата ще остава наистина за лични разходи, а не за препитание, превоз и поддържащи работния процес средства.
Разбира се от особено значение са и много други фактори, както и персоналните разбирания на всеки служител. Все пак съществуват различни методологии за определяне на по-добрите компании. Мнението на служителите е от особено значение за привличането на нови и то подходящи кадри. Затова интересна справка за най-добрите работодатели в България, за изминалата година е и проучването на Hewitt Associates.

С какво се отличават Най-добрите работодатели? Те се справят отлично със задачата да накарат служителите си да се чувстват обвързани с бизнеса. Те комуникират с тях относно мисията, визията и целите на организацията. Те ги привличат към бизнеса си чрез практиките за управление на изпълнението на работата и развитие на кариерата. Освен това те обвързват заплащането на служителите с тяхното представяне в компанията.

В допълнение служителите на Най-добрите работодатели показват по-висока степен на доверие към ръководството на компанията. Още повече, те са обвързани с ценностите и целите на компанията. Те идентифицират собствения си успех с този на компанията.

Няма коментари: