вторник, 23 декември 2008 г.

Промяна на местоположението на бутона за затваряне на таб във Firefox

Не смятам да впускам в безсмислени спорове дали Mozilla Firefox е по-добрия браузър. Това е въпрос на личен избор за всеки. Не може обаче да се отрече, че с множеството си добавки тази програма се превръща в швейцарско ножче за уеб сърфистите.
Това което ме дразни е, че едва ли не във всяка версия от фондацията Mozilla променят местоположението на бутона за затваряне на таб. По подразбиране във Firefox 3, бутона X се намира в края на всеки таб. В предните версии той беше на края на всички отворени табове. Този бутон може изцяло да се премахне или да се сложи където ви е удобно и сте свикнали да го ползвате.
За целта трябва да се напише about:config в адресната лента и от множеството опции за настройка да се намери browser.tabs.closeButtons (може да се използва и филтъра). В зависимост от цифровите стойности се променят настройките на бутона X за затваряне на табове, както следва:

0 (Нула) Бутона се намира единствено на активния отворен таб.
1 (По подразбиране) Бутона X се намира на края на всеки таб. Така може да се затварят табове които не се гледат в момента.
2 Изцяло се премахва бутона X за затваряне на таб.
3 Един бутон за затваряне на края на лентата с табове, вместо в края на всеки таб. Тук трябва да се направи активен всеки таб преди да се затвори.
Допълнителни съвети за оптимизация на хитрата лисица (на български) могат да се открият тук и тук. Тези които искат да са на гребена на вълната пък могат да тестват коледната 10 версия на най-иновационния браузър Opera, изграден на база на новата машина за визуализиране на страници Presto 2.2.

1 коментар:

Plamen Ignatov каза...

Много полезна информация!
Това винаги ме е дразнило, че сменят местоположението на 'X'-a, но никога не съм си и мислил, че може да се конфигурира :)