неделя, 4 януари 2009 г.

Adobe Air вече и за Linux

Преди известно време Adobe AIR (Adobe Integrated Runtime) пуснаха и GNU/Linux версията си на средата за разработване на бързи уеб и десктоп приложения. Така вече не само потребителите на Windows и Mac ще имат възможност да създават динамични апликации ползващи JavaScript, HTML и Flash технологиите. Linux версията на AIR 1.5 поддържа Flash 10 и вече съществуват редица програми, заради които си струва инсталирането и разучаването му. Използвайки кода на WebKit за рендиране на HTML и JavaScript кода, Adobe AIR обещава да бъде отговаряща на стандартите технология, което ще позволи създаването на най-разнообразни проекти.
Adobe AIR e технология, която предлага унифициран интерфейс за онлайн и офлайн апликации. Приложенията изградени чрез нея, могат да се зареждат автоматично, веднага след нейното стартиране. Налице е инструмент за засичане и стартиране на различни AIR приложения през уеб браузър. Техническата пробна версия поддържа H.264 видео кодека, пълно хардуерно ускорение на видео изображенията и Advanced Audio Coding (AAC). Различните Flash приложения могат лесно да се вграждат в HTML базирани апликации, като мини компонентите на Facebook например. От гледна точка на сигурността на приложенията се предлагат дигитални сертификати от Thawte, които да удостоверят, че инженерите създаващи приложения за Adobe AIR са легитимни субекти.
Постоянното усложняване на уеб съдържанието, трансферира редица технологии, предназначени първоначално за работа в клиент-сървър среда в Интернет. Постепенно и сякаш незабележимо, всички се превърнахме в потребители на наистина богати като функционалност и възможности уеб програми. Понятието Уеб 2.0 се развива основно в две насоки - първата е съдържанието, създавано от потребителите, благодарение на лесните за употреба и удобни преплитащи се технологии като AJAX. Втората насока е именно създаването на редица приложения известни като уебуеър, които заимстват голяма част от функционалността на доскоро изцяло офлайн програмите. В това число влизат онлайн офис пакети, приложения за обработване на снимки, различните социални мрежи с множество работещи върху тях мини-апликации. Създаването на подобни сложни сайтове е възможно благодарение на използването на HTML и браузъра като средство за достъп до различни сървърни технологии, работещи на заден фон. Една от най-популярните подобни техники използвани поголовно в уеб е AJAX (Асинхронен JavaScript и XML). Това е техника за програмиране, служеща за създаване на уеб страници с интерактивно обновяващи се компоненти без необходимост от презареждане на всички страници от сървъра. Зад този похват в уеб разработките стои идеята самите страници да станат по-впечатляващи чрез асинхронен обмен на малки порции данни, така че за потребителя те да работят сякаш се намират локално на твърдия диск. По този начин се повишава интерактивността, скоростта и функционалността на сайтовете.
AJAX техниката се използва като комбинация от XHTML (или HTML) и CSS, DOM (Document Object Model) реализиран чрез програмиране от страна на клиента с помощта на езици като JavaScript и JScript за динамична визуализация и интерактивност на предоставената информация, XMLHttpRequest или IFrame обектите за обмяна на данни асинхронно с уеб сървър.
Adobe AIR технологията, позната преди и под кодовото наименование Apollo се опитва да направи следващата стъпка по пътя към улесняване на достъпа до съдържанието на сложни уеб проекти. С помощта на тази технология уеб дизайнерите могат да използвате техните придобити умения в областта на HTML, AJAX, а също и на останалите технологии на Adobe, като Flash и Flex, комбинирайки тяхната функционалност за създаването на сайтове с разнообразни възможности, които ще могат да работят както онлайн, така и офлайн.
Adobe AIR е мултиплатформен интерпретатор, подобен на Java, позволяващ да ползвате различни приложения както в Интернет, така и директно на вашия десктоп, независимо от операционната система, която ползвате. Adobe AIR приложенията могат да се възползват пълноценно, както гъвкавостта на уеб апликациите, така и богатството на десктоп приложенията. Те могат да четат и записват локални файлове, поддържат влачене и пускане с помощта на мишката, и могат да работят съвместно с други програми, като обменят данни с тях. На десктоп ниво програмите работещи върху Adobe AIR се интегрират пълноценно с работната площ на десктопа, поддържат известяване с елементите на съответната операционна система и синхронизация с нейният клипборд.
AIR приложения могат да бъдат създавани директно от Dreamweaver или дори от PDF файлове, а също така и от специално разработеният за целта от Adobe Flex версия 3. В случай че не желаете да ползвате комерсиални приложения за създаването на AIR апликации, съществува опция да ползвате свободен софтуер, като например Aptana IDE или например добавки за Eclipse, за да напишете кода на вашите AIR програми.
Това, което е необходимо, за да се запознаете с технологията, е просто да посетите страниците на Adobe, откъдето да изтеглите Adobe AIR development SDK за Mac, Windows или GNU/Linux. SDK пакета съдържа Adobe AIR интерпретатора и конзолни команди за създаване на приложения. Сред тях са схеми и макети за създаване на application.xml файла, икони по подразбиране за Adobe AIR приложенията, конзолен дебъгер ADL (Adobe AIR Debug Launcher) и конзолно средство за разработка ADT (Adobe AIR Developer Tool).
Полезното в случая е, че независимо под коя операционна система създавате вашите AIR приложения, те ще работят навсякъде, където е инсталиран интерпретатора на Adobe. Сред предимствата да използвате работната среда, са отлично работещите и стабилни като производителност локални приложения, които използват пълния капацитет на потребителския си интерфейс. Изключително улеснено е извикването на ActionScript 3 от JavaScript за видео клипове, различни унифицирани ефекти за добавяне към изгледа на програмите като прозрачност, анимации и други подобни. Adobe AIR използва еднаква инсталираща процедура за различните платформи, което позволява лесното му обновяване, а също така и обновяване на приложенията работещи над него.
Самото създаване на Adobe AIR приложения е изключително улеснено дори и за начинаещите дизайнери. Това което е необходимо е да напишете кода, в зависимост от инструментите и средата за разработка, която ползвате после да използвате SDK комплекта за да създадете AIR инсталатор на вашата програма, представляващ zip файл. След което може да разпространявате свободно вашата програма. Adobe AIR технологията сама се грижи за инсталирането и настройката на интерпретатора и разположението и конфигурацията на самото приложение.
Въпреки че все още не е придобила масов статус AIR технологията разполага с достатъчно приложения, демонстриращи нейният потенциал. Сред програмите работещи на интерпретатора са текстови редактори, апликации за четене на RSS онлайн новинарски емисии, редактори за блогове и множество игри.

Няма коментари: