вторник, 13 януари 2009 г.

За кои банки важи защитата на влоговете

За съжаление или слава на всемогъщия в момента нямам валутни експозиции в български лева, в която и да е банка. Изглежда в последно време обаче финансовия ресурс е станал изключително скъп. За откриването на депозит вече предлагат не само предварително изплащане на цялата очакваната лихва в брой, но и злато, и дори участие в игра за 10 000 лева.
Стана ми още по-любопитна предвид глобалната криза до каква степен са защитени влоговете на българските граждани. Оказа се, че подобни дискусии вече има в Интернет. Интересното в случая е че средствата защитени от Фонда за гарантиране на влоговете в банките са ограничени до определен брой банки, които са с българска собственост.

Фондът защитава средствата на вложителите в банките в размер до 100 000 лв., както и интересите на кредиторите в производствата по банкова несъстоятелност. По този начин ФГВБ съдейства за поддържане на стабилността и доверието в банковата система.

Към настоящия момент фондът гарантира спестяванията на вложителите в 26 банки.

Те могат да се видят в подробен списък на страниците на фонда. В случай, че решите да вложите средствата си в банка, която не е в този списък, то най-вероятно е те да се гарантират по подобна схема от страната в която юридически е регистрирана банката. А като чужд гражданин дори предполагам иска за възстановяване на ресурси в случай на фалит се обработва на опашката. Първо гражданите от страната, след това външните вложители.
Затова в случай, че решите да вложите спестяванията си (някой има ли такива в момента ?) на депозит, то е добра идея да се провери банката в коя категория спада.

Няма коментари: