четвъртък, 21 май 2009 г.

Революцията Google изяжда децата си

Изключително любопитно ми е да следя всичко ново, което се случва около монополиста на пазара на търсещи машини Google. Включително интересните им офиси, новите технологии в labs и всичко ставащо в и около компанията. Още по забавно ми става (като някоя стара клюкарка следяща всичко от балкона на блока), как е възможно хора да напускат една от най-мощните корпорации в днешно време? Мечтаната работа за някои се превръща в досада за други. Това обаче е факт, както следва видно от следните изповеди на бивши служители на Google.
Явно както и на повечето черни пророци няма да ми се оправдаят лошите прогнози, че в бъдещето света ще принадлежи на търсещия гигант. Знаейки нагласите на Интернет потребителите, които ще са платежоспособната част от футуристичното общество, те ще могат да продават хляб "Google", прах за пране "Google", четка за зъби "Google" и какво ли още не. Далеч съм от идеята да твърдя, че е лошо да се задоволяват потребностите на тези с възможности да платят. Целият фундамент на капитализма е изграден именно върху това. Притеснението ми е да не се повторят измеренията на френската революция в един информационен вариант, което ще е доста пагубно за съвременното общество. Вместо свобода, братство и равенство, революцията води до терор, насилие и убийство на своите идейни водачи и подстрекатели.
Дали Google може да се превърне в такава автономна система, която няма да има нужда да се управлява от хора, и ще се получи нещо като в SkyNET от Терминатор, е пресилено да се каже, но не и невъзможно. Една машина набрала скорост, трудно се успокоява и спира. Прост пример излезте на Цариградско – вдигнете максимално допустимата скорост (достигнете най-големите цифри на скоростометъра) на вашия автомобил, след което се опитайте плавно да намалите и отбиете за да спрете ;-)
Как Google може да следи какво мислите? Ами като ви чете мейлите в джимейл, чат съобщенията, сортира вашите търсения и проверява всяко едно нещо от което се интересувате. Това може да е полезно за лекуване на хора с проблеми, но и отличен вариант за упражняване на контрол. Представете си в следващата версия на Google Apps възможност за корпорациите да следят дали служителите им си променят навиците или например търсят нова работа. Трудно, но напълно възможно за реализация!
Мислите ми по темата са провокирани от новината в „Дневник” със заглавие „Гугъл влиза в главите на служителите си”.

Последния трейлър на новия Терминатор

Няма коментари: