вторник, 12 май 2009 г.

Duke Nukem Forever - сагата продължава

Някой спомня ли си Duke Nukem 3D? Една от любимите ми компютърни игри от моето детство. Чистокръвен адреналинов екшън с рус мачо, силиконови мацки и хиляди извънземни за избиване размазани на малко на брой (според сегашните изисквания) пиксели, каращ ме да прекарвам часове наред избивайки извънземни и приятели в мрежа, далеч преди Counter-Strike да стане масова мания.
Въпреки, че това бе една изключително успешна във всяко едно отношение игра, нейно истинско продължение, така и не се появи. Има хиляди портове, няколко добавки и разширения, фенски модове, но реална втора версия все още няма. Съществуват обаче и слухове, надежди и мечти. Duke Nukem Forever е планираното име на това, което трябваше да бъде Duke Nukem 2, още през 98. Тази игра се разработва над 12 години и смени енджини, концепции и идеи, при условие, че си остава недовършена. От време на време се появява по някое видео от дизайнерите по проекта, даващо визуална представа какво да очакваме от заглавието, когато/ако то се появи.
В една от последните статии по темата в мрежата EuroGamer се твърди, че първоначалния план за играта е била именно такъв - да бъде разработвана вечно, а издателите и през това време да печелят от допълнителни дейности. Пиша всичкото това, заради последното видео, което се появи по темата за Duke Nukem Forever и за което има съмнения дали е истинско или не.




Почитателите на мръсния хумор и насилието в игрите могат да се потопят в носталгия с някой от портовете на оригинала. Които са достъпни благодарение на пускането на изходния код на играта, като свободен софтуер.


Няма коментари: