понеделник, 19 септември 2011 г.

Едновременна работа с Windows 7 и Windows 8


За да пробвате Windows 8 има няколко различни и безопасни начина, без риск да затриете нещо на компютъра си. Смелите обаче биха предпочели още сега да ползват пълноценно новата операционна система за да и се насладят в пълният и блясък. Тези които ползват няколко операционни системи накуп вероятно вече знаят какво трябва да направят. Нов дял за Windows 8, инсталиране на него и редактиране на boot мениджъра така че Windows 8 да не е операционната система по подразбиране.
Ето и как да го направим стъпка по стъпка:

1. Създаване на нов дял.
Преди да пристъпите към инсталация на нова операционна система не забравяйте да създадете резервни копия на вашите ценни данни.
За да тествате Windows 8 е необходимо да отделите поне 20GB свободно място. Стартирайте вграденото приложение на Windows за създаване на дялове чрез десен бутон на Computer избор на Manage и от там на Disk Management.



Изберете дял на който имате свободно пространство и селектирайте опцията Shrink Volume. Намалете размера на дяла така че да останат поне 20GB свободно място на края и потвърдете с Ок. След това щракнете на Unallocated на това устройство и изберете New Simple Volume. Може да натискате Next докато стигнете до Format Partition прозореца. Тук трябва да дадете име на новият дял (например Windows8 е добра идея).

2. Инсталиране на Windows 8

Изтеглете Windows 8 от официалният сайт и го запишите на DVD или USB устройство (поне 8GB празно място) или стартирайте инсталацията по начина описан в точка 3 тук.

Стартирайте инсталацията на Windows и когато изберете Install Now селектирайте Custom за вида и. На следващата стъпка изберете създаденият от вас в стъпка 2 дял дял. След това просто продължете инсталацията подобно на Windows 7.

3. Направете Windows 7 операционна система по подразбиране

Когато стартирате компютъра си ще ви бъде предложен избор между това дали да използвате Windows 7 или Windows 8. Windows 8 ще стартира автоматично ако не изберете друго от менюто в период на три секунди. Ако искате да върнете Windows 7 по подразбиране изберете бутона в дъното с надпис Change Defaults or Choose Other Options и след това Choose the Default Operating System. Тук може да изберете Windows 7 да стартира автоматично при ново зареждане на компютъра.



Няма коментари: