понеделник, 19 септември 2011 г.

Съвети и трикове за Windows 8

Предполагам вече сте инсталирали Microsoft Windows 8 Developer Preview build (Build 8102) и се чудите как да настроите операционната система, така че да работи според вашите очаквания за да я тествате известно време. Затова ви предлагам кратка колекция от трикове за новата система.


Ако тествате Windows 8 във виртуална машина и резолюцията ви е по-малка от 1024x768 може да имате проблем с част от програмите ползващи Metro UI. За да коригирате този проблем просто променете резолюцията на екрана.

Изключване на Metro потребителският интерфейс. Ако не харесвате новият външен вид на Windows може да го изключите чрез редактиране на системния регистър. За целта извикайте системния регистър чрез комбинацията Win+R, regedit и намерете следният ключ:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Променете стойността на полето "RPEnabled" на 0. Това ще изключи Metro UI, новото старт меню и новият интерфейс на Windows Explorer.

Друг вариант е да ползвате програма от рода на MetroController.

В Windows 8 трябва да въвеждате всеки път потребителското си име (ако сте локален потребител или Windows Live ID) и вашата парола за да влизате в системата. Това е досадно, особено ако искате набързо да разгледате Metro интерфейса и да тествате новите неща. 
Стартирайте Windows 8 и влезте с вашият акаунт в системата. Когато се появи началният екран на Metro интерфейса напишете netplwiz и натиснете Enter за да активирате потребителските акаунти. Ще ви излезе списък с всички потребители известни на системата. Открийте опцията “Users must enter a user name and password to use this computer” и я отмаркирайте, след което потвърдете чрез натискане на Ok. Windows 8 ще поиска да въведете паролата за потребителя. След като я въведете той ще я запомни и повече няма да ви пита да я въвеждате отново. Това обаче ще позволи на всеки ползващ компютъра да влиза с този акаунт без парола и не се препоръчва ако компютъра се ползва от няколко човека. Ако сте деактивирали Metro интерфейса може да стартирате netplwiz чрез познатата клавишна комбинация Win+R.

Повече за новите функции на Windows 8 може да следите на официалните сайтове на Microsoft - Build Windows и блоговете на разработчиците на системата.

И за финал новият екран на смъртта :-)



Няма коментари: