сряда, 28 септември 2011 г.

Възстановяне на пълният URL адрес в новата Mozilla Firefox


В новите версии на Firefox (вече 7) постоянно има какви ли не нововъведения. Някои от тях като промяната на местоположението на бутона за затваряне на таб или показването на съкратен URL в адресната лента не са ми по вкуса. За да се показва пълният URL адрес трябва да се направи следното:

  • В адресната лента се пише about:config
  • и се търси за низа browser.urlbar.trimURLs (може да се използва и филтъра).
  • След това трябва да се смени неговата стойност на false.

За да спрете посивяването на URL в лентата с адреси има друг трик отново с регистъра на Firefox.
За да виждате изцяло черен текст на URL като едно време в about:config търсите за
browser.urlbar.formatting.enabled и сменяте настройката на false
Така вече няма да има форматиране на URL адресите.

понеделник, 19 септември 2011 г.

Едновременна работа с Windows 7 и Windows 8


За да пробвате Windows 8 има няколко различни и безопасни начина, без риск да затриете нещо на компютъра си. Смелите обаче биха предпочели още сега да ползват пълноценно новата операционна система за да и се насладят в пълният и блясък. Тези които ползват няколко операционни системи накуп вероятно вече знаят какво трябва да направят. Нов дял за Windows 8, инсталиране на него и редактиране на boot мениджъра така че Windows 8 да не е операционната система по подразбиране.
Ето и как да го направим стъпка по стъпка:

1. Създаване на нов дял.
Преди да пристъпите към инсталация на нова операционна система не забравяйте да създадете резервни копия на вашите ценни данни.
За да тествате Windows 8 е необходимо да отделите поне 20GB свободно място. Стартирайте вграденото приложение на Windows за създаване на дялове чрез десен бутон на Computer избор на Manage и от там на Disk Management.



Изберете дял на който имате свободно пространство и селектирайте опцията Shrink Volume. Намалете размера на дяла така че да останат поне 20GB свободно място на края и потвърдете с Ок. След това щракнете на Unallocated на това устройство и изберете New Simple Volume. Може да натискате Next докато стигнете до Format Partition прозореца. Тук трябва да дадете име на новият дял (например Windows8 е добра идея).

2. Инсталиране на Windows 8

Изтеглете Windows 8 от официалният сайт и го запишите на DVD или USB устройство (поне 8GB празно място) или стартирайте инсталацията по начина описан в точка 3 тук.

Стартирайте инсталацията на Windows и когато изберете Install Now селектирайте Custom за вида и. На следващата стъпка изберете създаденият от вас в стъпка 2 дял дял. След това просто продължете инсталацията подобно на Windows 7.

3. Направете Windows 7 операционна система по подразбиране

Когато стартирате компютъра си ще ви бъде предложен избор между това дали да използвате Windows 7 или Windows 8. Windows 8 ще стартира автоматично ако не изберете друго от менюто в период на три секунди. Ако искате да върнете Windows 7 по подразбиране изберете бутона в дъното с надпис Change Defaults or Choose Other Options и след това Choose the Default Operating System. Тук може да изберете Windows 7 да стартира автоматично при ново зареждане на компютъра.



Съвети и трикове за Windows 8

Предполагам вече сте инсталирали Microsoft Windows 8 Developer Preview build (Build 8102) и се чудите как да настроите операционната система, така че да работи според вашите очаквания за да я тествате известно време. Затова ви предлагам кратка колекция от трикове за новата система.


Ако тествате Windows 8 във виртуална машина и резолюцията ви е по-малка от 1024x768 може да имате проблем с част от програмите ползващи Metro UI. За да коригирате този проблем просто променете резолюцията на екрана.

Изключване на Metro потребителският интерфейс. Ако не харесвате новият външен вид на Windows може да го изключите чрез редактиране на системния регистър. За целта извикайте системния регистър чрез комбинацията Win+R, regedit и намерете следният ключ:
HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer
Променете стойността на полето "RPEnabled" на 0. Това ще изключи Metro UI, новото старт меню и новият интерфейс на Windows Explorer.

Друг вариант е да ползвате програма от рода на MetroController.

В Windows 8 трябва да въвеждате всеки път потребителското си име (ако сте локален потребител или Windows Live ID) и вашата парола за да влизате в системата. Това е досадно, особено ако искате набързо да разгледате Metro интерфейса и да тествате новите неща. 
Стартирайте Windows 8 и влезте с вашият акаунт в системата. Когато се появи началният екран на Metro интерфейса напишете netplwiz и натиснете Enter за да активирате потребителските акаунти. Ще ви излезе списък с всички потребители известни на системата. Открийте опцията “Users must enter a user name and password to use this computer” и я отмаркирайте, след което потвърдете чрез натискане на Ok. Windows 8 ще поиска да въведете паролата за потребителя. След като я въведете той ще я запомни и повече няма да ви пита да я въвеждате отново. Това обаче ще позволи на всеки ползващ компютъра да влиза с този акаунт без парола и не се препоръчва ако компютъра се ползва от няколко човека. Ако сте деактивирали Metro интерфейса може да стартирате netplwiz чрез познатата клавишна комбинация Win+R.

Повече за новите функции на Windows 8 може да следите на официалните сайтове на Microsoft - Build Windows и блоговете на разработчиците на системата.

И за финал новият екран на смъртта :-)



Инсталиране на Windows 8 от USB или без запис на DVD диск


Ако още не сте разбрали, вече официално може да изтеглите предварителна версия за разработчици на Windows 8. Тези които нямат на разположение DVD за да инсталират новата версия по няколко различни начина:

1. Това което ви е необходимо е USB флаш памет с размер 8GB или повече. Според Ghacks може да ползвате инструмента на Microsoft за Windows 7 USB/DVD, който работи отлично и на новият Windows 8. Повече инструкции може да откриете на страниците на Ghacks.

2. Възможне е да инсталирате Windows 8 и чрез монтиране на инсталационният ISO файл на друга Windows система, ако не ви се харчат празни DVD дискове или нямате под ръка толкова голяма свободна флаш памет. Как да го направите? Просто монтирате ISO файла с Daemon Tools или друга подобна програма. След това отивате на виртуалния диск и търсите папка "sources". Стартирайки setup.exe от нея ще може да инсталирате Microsoft Windows 8 на произволен дял на вашият компютър.

3. Може би най-безболезненият вариант да тествате Windows 8 без да повредите системата си е да използвате виртуална машина от рода на Oracle VirtualBox. Трябва да имате сравнително мощен компютър. Системните изисквания на Windows 8 са:
1 GHz или по-бър процесор
1 GB RAM за 32-битов процесор или 2 GB за 64-битов.
16 GB свободно място на твърдият диск за 32-битови системи или 20 за 64 битови.
DirectX 9 съвместима видео карта.

неделя, 18 септември 2011 г.

Обърнат образ на камерата Linux Skype Asus K50IJ

Преди известно време си купих лаптоп на Asus от серията K50IJ и веднага му инсталирах любимата си операционна система. Обаче като реших да ползвам скайпи останах изненадан от обърнатия образ на камерата, който предаваше и който сам можех да видя. Всичко работеше просто бях с главата надолу, вместо в нормално положение и не това не беше ефект от допълнителна програма за манипулация на видео приложението.

Ето решението на проблема за Slackware current (13.37). Първо се убедете че имате инсталиран video 4 linux (v4l-util) пакета (може да се открие във /var/log/packages). Ако го нямате трябва да го изтеглите и инсталирате. След това създавате следният скрипт:

sudo su
echo -e '#!/bin/sh\nLD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l1compat.so $1\nexit 0' > /bin/webcamWrapper
chmod +x /bin/webcamWrapper
exit

За да получите правилен образ на вашите програми трябва да ги стартирате с въпросният webcamWrapper. Например:

webcamWrapper skype
webcamWrapper pidgin

Решение за Ubuntu може да се открие тук и тук.

понеделник, 12 септември 2011 г.

Бързи клавиши за Microsoft Office 2007 и 2010


Въпреки развитието на свободния софтуер и в частност съществуването на страхотен безплатен офис пакет като LibreOffice, Microsoft Office остава неизменно една от най-използваните програми за последните 20 години. Затова е добра идея да се научите да работите максимално бързо с нея. Курсовете по машинопис могат да ви помогнат да се научите да пишете бързо, а научавайки и бързите клавиши на често използваните функции на офис пакета не само ще ви позволи да останете крачка пред другите, но и бързо да си свършите работата във всеки един момент. Не е за подценяване и факта че повечето клавишни комбинации са сходни с други продукти.
Безплатното приложение Efficiency може да ви помогне лесно и бързо да научите тези комбинации. Програмата ще ви показва кои клавиши трябвада натиснете посочвайки с мишката дадена опция от менютата и работи с Word и Excel за Microsoft Office 2007 и 2010. Допълнително може да си отпечатите списък с командите за Excel тук.