четвъртък, 22 май 2008 г.

Бизнес в джунглата

Според последните изменения на търговския закон вече всеки може да си регистрира ООД за 350 лева. Означава ли това че забраната за даване на частни уроци, може да се заобиколи като преподавателите си регистрират еднолични дружества и от тяхно име извършват тази дейност? Смятам се за привърженик на идеите за свободния пазар, но четейки тази статия неусетно се замислих за повторната поява на всевъзможни фирми фантоми и пирамиди от близкото минало. Не че ако някой реши да печели чрез измама средствата ще му попречат да регистрира фирма, но се надявам новите изменения в търговския закон да не се превърнат в допинг за подобен род спекулативна дейност. От друга страна това е наистина шанс в България да се появят много повече предприемчиви младежи и по примера на студентите основали Microsoft и Yahoo! да сме свидетели на ново бизнес възраждане.

1 коментар:

Plamen Ignatov каза...

Определено подкрепям промяната в закона да се намали сумата, която е необходима за откриване на фирма.
Не мисля, че ще се нароят кой знае колко много фирми фантоми или нещо от този сорт. Така или иначе - дори и 5000 лв капитал няма да спрат някого да регистрира "лоша" фирма.
Но пък така - с 500 лв (или една средна месечна заплата според НСИ) всеки може да регистрира фирма и съответно да реализира потенциала си.