сряда, 25 юни 2008 г.

Каква е реалната цена на iPhone?

На онлайн страницата на вестник "Пари" се появи любопитна информация за реалната цена на популярният iPhone на Apple. Реалната производствена цена на новият 3G модел е едва 173 американски долара. Според някои прогнози за малкото години от съществуването си iPhone има солиден пазарен дял от около 5% (по непотвърдени данни). Това наистина дава поле за размисъл на почитателите на високите технологии. Винаги съм имал желание да притежавам нещо наистина ново, удобно и полезно. Все още се чудя защо не са произведени телефони на базата на WiMax, което определено ще бъде следващият голям хит при трансфера на данни. Според мен WiMax ще бъде щипката сол в манджата на телекомуникационната индустрия, която не само ще доведе Интернет до ново ниво, но и ще даде реална свобода на потребителите да ползват безпроблемно освен аудио телефония и видео конферентни връзки.
Пазара определено се нуждае от подобни устройства!
Иначе колкото и напудрени да са клетъчните телефони инвестицията във върхов модел не си струва в момента. Те няма да изчезнат като технология, най-вече поради голямата си потребителска и изградената инфраструктурна база. Но да дадете 1000 лева за телефон, който след по-малко от половин година ще струва една трета от цената си е напълно безсмислено. Клетъчните телефони навлизат в периода на своята зрялост и затова е ненужно излишното влагане на средства, само за да сте в крак с техниката.
От друга страна за потребителите, които желаят да ползват нещо наистина различно съществуват редица луксозни решения, които им дават възможността да се отделят от тълпата. Тук вече инвестицията си струва. Престижа е нещо, което е трудно да си купиш, но придобиването и инвестирането в него, в един момент винаги се изплащат.

2 коментара:

Longanlon каза...

Реалната цена, според икономическата теория и практика, е точно тази, която потребителят е готов да плати за дадена стока или услуга.

Т.е. реалната цена е точно тая, която плащаш, независимо колко по-висока е тя от производствената :)ж

zak каза...

Според теорията си прав. Но на практика реалната цена за всеки човек е различна.