вторник, 31 март 2009 г.

Защо се присъединявам към кампанията Play Ogg

Ogg Vorbis е напълно свободна технология с открит изходен код за професионално компресиране на аудио файлове. За разлика от другите популярни файлови формати като MP3, VQF и AAC няма опасност той да бъде патентован. Което на практика значи, че ако сега конвертирате музикалните си дискове в този формат, те ще бъдат достъпни без проблем дори след 100 години.
Изключително много се дразня че много малка част от MP3 плейърите поддържат Ogg Vorbis. Това е така дори при MP3 плейърите за кола или домашните DVD плейъри. Не мога да разбера и каква е логиката на производителите да не внедрят подобна функционалност - като просто е необходимо да наемат един програмист за да напише декодер за техния хардуер.
Затова се присъединявам към кампанията на Фондацията за свободен софтуер за популяризиране на употребата на Ogg Vorobis. Според нея формата е технически по-добър като аудио алтернатива от разпространения MP3. Въпроси и отговори за формата на страниците на Xiph.org фондацията.
Безплатна музика във формата тук.
Не отговорих на въпроса защо се присъединявам. Защото искам и когато стана пенсионер да мога да слушам любимата си музика на произволна операционна система без да ме интересуват MP3 pro v.2084.a кодеци и други глупости.

Няма коментари: