вторник, 31 март 2009 г.

Българската кола Universe

Изглежда наистина мечтите на много българи са на път да се сбъднат. След създаването на концептуалния дизайн на българска кола, вече изглежда се правят сондажи за първоначално стартиране на производство. Очаква се първоначалната версия да е с до 90 конски сили и да вдига над 140 км/час. Очакванията към цената са да е от порядъка на 8000 евро.
Останалата информация достъпна към момента е, че автомобила вероятно ще се произвежда в Сливен, в няколко различни модификации, включително и комби версия.
Българска кола звучи наистина престижно, макар името Universe да навява за малко мегаломански спомени от ерата на комунизма. Това, което е добре в случая е че проекта е съвместен с екипи на Daimler - производителите на Mercedes. Германците имат голямо know-how и са прецизни от гледна точка на изпълнение на технически продукти. От друга страна за разлика от Румъния в България няма петрол, и е малко изхвърляне да разполагаме със собствена кола. При условие че имаме Universe и Mercedes на сходни цени, защо бихме си купили българска кола? От патриотизъм? Едва ли! Не че е лоша инициативата - много инженери ще продължат да работят в родината и да се развиват, но това за момента с нищо не допринася за развитието на български продукт. И в момента български инженери създават коли, гуми и какво ли не но работят директно за корпорациите майки - Daimler, Ford Motor Company, General Motors. Ако опита е подобен на този на Dacia, които създадоха доста спорен продукт, предпочитам да няма поредната посредствена кола, пък било тя и българска.
В случай че се прави истински редизайн - тогава по-добре е да създадем бранд бутик (като предложенията на Ратола), който да обслужва моделите на Mercedes, отколкото да се опитва тепърва да се налага остаряла концепция. Какво като сърбите имат Застава, когато компанията им е на загуба?
Големите амбиции не са лошо нещо, но нека не се подсещаме за поговорката "Видяла жабата че подковават коня и подала и тя крак!".
Все пак и аз искам да има българска кола, но с нещо наистина отличително и запомнящо се. Например революционна електронна система за подобряване на возенето при пътища с дупки ;-) Която впоследствие може да се патентова и експортира и на Запад. Или заводско плазмено запалване. Всичко останало е безпочвено. А и марката ми напомня на прах за пране Universal :-(

Няма коментари: