сряда, 10 юни 2009 г.

SEO - Sexy Engine Optimization



Всеки начинаещ предприемач знае колко трудно е да намери първите си клиенти, да се представи в добра светлина - да стане достъпен в нишата, в която е насочил своята компания. Тези на пръв поглед рутинни задачи стават още по-трудни за изпълнение в настоящата конкурентна бизнес среда, заради множеството знайни и незнайни фирми, които се занимават с бизнес силно наподобяващ вашия. Ако се замислите сигурно и във вашия квартал ще откриете много добра малка фирма за ИТ услуги, съществуваща от дълги години, но не успяла да премине локалното си ниво на развитие. Може би в нея работят много добри специалисти, и услугите които предоставят са достъпни и си струват, но лошото им позициониране на пазара ги обричат да останат посредствен играч в една постоянно напредваща фаза за развитие и окрупняване на пазарните участници.
Липсата на инвестиции и интерес в маркетинга на дадено предприятие, независимо дали то е най-обикновена баничарница или софтуерна компания с възможност за оперативна работа на международно ниво, рано или късно води до лоши последствия за бизнеса. Замислете се защо Microsoft толкова години успяват да държат едно от водещите места в ИТ пазара и ще проумеете една част от общата картина. Успеха на Microsoft се корени в постоянно променящия се и адаптиращ към новите условия маркетинг на корпорацията, а не поради спорното качество на техните продукти и услуги.
В Интернет ерата съществуват различни технологии за промотиране на продукти и услуги, но в последните години голямо внимание се обръща на SEO оптимизацията. Заклеймявана от някои като поредния рекламен блъф, и превъзнасяна от други като мана небесна за онлайн маркетинга, където с нейна помощ Давид може лесно да се изправи срещу Голиат, тази възможност е изключително привлекателна от гледна точка на нововъзникнали компании.
SEO (Search Engine Optimization) представлява начин за употреба на различни методи и средства за постигане на по-добро позициониране на даден уеб проект в списъка от търсещи резултати на глобалните търсещи машини като Google. Казано с обикновени думи това е когато зададете търсене по ключова дума в полето за търсене на браузъра ви, вашия сайт да се появи сред първите резултати по релевантност.
Създаването на уеб сайт не води автоматично до увеличаването на неговата популярност особено в кратки срокове. Инвестицията в онлайн рекламна кампания от друга страна е сравнително скъпо начинание за всеки млад предприемач. Затова е възможно с използването техниките на SEO оптимизация да постигнете добри резултати за промотиране на вашия бизнес, при това в сравнително къси срокове. Освен, ако не предлагате уникален продукт или услуга, която няма нужда от реклама, то тогава използването на SEO методи е изключително важно, за да се стъпите крачка пред вашите конкуренти.

Ръководства за SEO оптимизация

Search Engine Optimization (SEO) от Google плюс ръководство за изтегляне

Webmaster guidelines от Google

Guidelines for successful indexing за Windows Live

Yahoo! Search Content Quality Guidelines

Ask.com и Teoma.com Webmaster Guidelines

Новини за SEO на английски

Конкретни SEO съвети за Google и други търсещи машини

Знания на български ;-)

SEO България

Пълния материал може да прочетете в дебютния брой на безплатното българско списание за стартиращи предприемачи - NewBusiness.BG.
Илюстрацията към поста е от комикса за SEO във Flickr.

Няма коментари: