четвъртък, 18 юни 2009 г.

Какво е Bing?

В едно изречение - новата търсачка на Microsoft, известна преди като MSN Search, Windows Live Search и Live Search. Ползва се от вградения в Windows платформата Internet Explorer, като търсачка по подразбиране. Каква е идеята на гиганта този път, стояща зад поредното ребрандиране на търсещата си машина. Ами каквато бе и предния път - да заеме по-сериозен дял сред този постоянно нарастваш пазар, където основния монополист си остава Google, а Microsoft като подобен на един друг пазар, не иска да стои и гледа безучастно.
С течение на времето хората стават все по-мързеливи. Голяма част от потребителите вече са свикнали с интерфейса на Windows XP, а още по-голяма част дори не са ползвали нещо различно. За търсачките да не говорим - отдавна отмина времето, когато си запазвахме любими сайтове в Bookmarks или Favorities. Няколко ключови думи в Google водят до сайтове с информация дори за мултивибратори. Google е синоним за търсеща машина.

От Редмънт този път сериозно се опитват да променят начина на работа на системата си за търсене, като я направят по-удобно и ефикасна за потребителите си. Новата система Bing е промотирана като платформа за взимане на решения. Сред видимите промени са списък с предложения за търсене, генериран в реално време и списък с подобни търсения отляво на резултатите. Тези опции са налични благодарение на семантичната технология на PowerSet закупена от Microsoft през миналата година. Bing дава възможност и да запазвате вашите търсения и да ги споделяте чрез Facebook и други сайтове. За съжаление в момента повечето от възможностите му са достъпни единствено за територията на САЩ. Това което се забелязва при употреба е ежедневната промяна на снимката за фон. Красивите фотоси са от разнообразни места по целия свят. Разхождайки се върху тях с мишката се появява информация за елементите по картината. Тази опция може да се включва или изключва. Интересна възможност е и поставянето на подлинкове показвани при част от резултатите, където има секция с допълнителна информация за търсенето (например към статии във Wikipedia). Разширения изглед позволява да преглеждате част от съдържанието на сайтовете директно през Bing, преди да ги посетите. Новата търсеща машина дава възможност и за бърз достъп до разнообразна информация за котировка на акции, спортни резултати, статус на полетите на самолети и други (за САЩ). Подобно на Google Bing може да се ползва и като калкулатор. Задаването на въпроси води към енциклопедични отговори от Encarta и Wikipedia. Допълнително към основното търсене има опция за агрегирано търсене в различни области като Здраве, Снимки, Локално търсене, Карти, Новини, Пазаруване, Преводач, Пътуване, Видео и Клюки за звездите.

Изглежда след не особено успешния старт на Windows Vista и Live серията от услуги от Microsoft се опитват бързо да превъзмогнат ситуацията предоставяйки бърз отговор срещу своите конкуренти. Vista трябва да се оправи от очаквания тази година Windows 7, а Live Search от Bing. За промоционалната кампания на новата търсеща машина са отделени между 80 и 100 милиона долара, което във времената на рецесия говори достатъчно за усилията на Microsoft в тази насока! Блог на проекта може да следите тук. Специални сайтове демонстриращи предимствата на търсачката са на адрес Discover Bing и Desicion Engine. Добавка за Mozilla Firefox тук.

Пожелавам успех на Microsoft с новия проект, както и да не прекаляват с гледането на Семейство Сопрано. Това е първото нещо, което се сетих когато погледнах името, но вече се появиха и други тълкувания като But It’s Not Google ;-)
Сравнение между системите за търсене тук и тук.

Няма коментари: