събота, 26 септември 2009 г.

Google Chrome OS е базирана на SUSE

Вече е достъпна за сваляне ранна версия на това, което трябва да бъде операционната система на Google. Изглежда обаче, че това не е официалната версия а GNU/Linux дистрибуция с инсталиран браузъра на Google - а именно Chrome.
Новата система е изградена на базата на SUSE Studio - инструмент за създаване на специфични версии на база Linux ядрото. С помощта на студиото може да изберете какви програми да включва вашата собствена дистрибуция и да генерирате диск с тях.
В момента Google Chrome OS e достъпна както като ISO файл, така и във варианти за виртуализиращите приложения VirtualBox и VMware Player, с помощта на които може да тествате системата без да я инсталирате (инструкции за инсталиране тук).
За графична среда Chrome OS ще използва GNOME 2.24.
Повече информация може да се открие на официалния сайт или да се следи блога на браузъра, върху който се изгражда цялата операционна система. Остава да се надяваме, че тя няма да следи потребителите както правеше Chrome навремето. Иначе не виждам смисъл да се предпочете Google Chrome OS вместо OpenSUSE.

Няма коментари: