петък, 22 юли 2011 г.

Отключване на Android програми с лице ;-)

Страхотен почитател съм на технологиите за сигурност и защита. Въпреки, че винаги има метод те да бъдат преодоляти, развитието им е страхотно. Нали знаете хубаво е да имате сложна парола, да сменяте често паролите си, да криптирате данните, да имате парола с парола и т.н. Това обаче са известни методи. Новите технологии предлагат нови възможности като сравняване на пръстови отпечатаци, разпознаване на ретина и лицеви образи и какво ли още не.
Затова ако искате да се пренесете в бъдещето или просто да бъдете модерни може да тествате безплатната програма за Android устройства Visidion AppLock. Програмата отключва избрани програми на телефона след като камерата направи образ на лицето ви и го сравни с предварително запазен подобен в базата данни.
Това е наистина следващо ниво на защита. Ако не искате приятелката ви да следи на кой звъните или да чете смс съобщенията ви това е идеалното решение.
Както вече споменах програмата е напълно безплатна и може да се изтегли от Android Market тук. След инсталирането и избирате приложенията които искате да заключите и отключвате с нея. След това програмата ще включи камерата на телефона, ще сканира лицето ви и ще заключи избраните програми.
Може да добавите и парола за тях, в случай че все пак искате други да имат достъп до програмите ви, или сте прекарали тежка нощ :)
Visidion AppLock работи на Android устройства с Gingerbread (2.3) или по нова версия и за съжаление не заключва самият телефон. Разпознаването на образи изисква предна камера (т.е. телефон с 2 камери), иначе ще трябва да ползвате паролите за отключване на програмите. За съжаление все още нямам такова устройство за да проверя дали може да се излъже например със сканирана и отпечатана снимка на човека :D

сряда, 13 юли 2011 г.

Скриване на мейла от Facebook апликации



Често имам желанието да тествам нови Facebook приложения и игри. След като ги  разгледам обаче, забравям да ги махна. Ако и вие сте така и им давате достъп  до адреса на електронната ви поща, може да се окаже че редовно получавате  писма от програма, която дори не ползвате, което по подразбиране е напълно  излишно. Facebook има над половин милион програми написани или работещи с него  и едва ли ще може да управлявате всички така че да ни ви пречат.


Но има и трикове, които могат да ви предпазят от споделянето на адреса ви с  разработчиците на дадена апликация. Когато добавяте дадена програма или игра  просто изберете Change на Send me email и Facebook ще създаде за вас анонимен  адрес, който ще предостави на разработчика на приложението. След това може  лесно да го филтрирате в пощенската си кутия ;-)

вторник, 12 юли 2011 г.

Автоматично публикуване във Facebook и Twitter от Google+ чрез добавка за Chrome

Почитателите на новата социална мрежа Google+ които ползват също така и Chrome вече могат лесно да споделят своята информация едновременно в Twitter, Facebook и Google+. Благодарение на добавката за Chrome Start G+ може бързо и лесно да обновявате информацията между различните социални мрежи директно от G+. Освен междумрежовото споделяне разширението добавя информация за броя съобщения в Gmail пощата ви. С нейна помощ може бързо да преглеждате новите писма без да отваряте пощенската си кутия.
Източник и повече снимки: Binoy Xavier

понеделник, 11 юли 2011 г.

Централизирано управление на онлайн файлове


Много от нас използват различни онлайн услуги като Google Docs, Dropbox, Zoho и други подобни. Когато обаче търсите даден документ може да отнеме известно време да преровите всичките ви акаунти за да го откриете.
Primadesk е поредното уеб 2.0 приложение, което цели да реши този проблем. С негова помощ може да търсите вашите файлове между различни онлайн услуги сред които Box.net, Dropbox, Facebook, Gmail, Google Docs, Picasa, Hotmail, Photobucket, Shutterfly, Smugmug, Snapfish, SugarSync, Flickr, Yahoo Mail и Zoho.
След като свържете акаунтите си с Primadesk ще може да разглеждате файловете си от едно централизирано място, да прехвърляте данни между различните сайтове и да правите резервни копия на ценните си файлове. В момента онлайн апликацията е бета версия и не всичко в нея работи както трябва.
Преди да предоставите информация за акаунтите си на Primadesk се запознайте с условията за ползване на услугата.

петък, 8 юли 2011 г.

Изключете Google+ известията от сайтовете на Google

Добавката за Google Chrome (който ви следи) BlockPlus премахва известията докато сърфирате между различни Google сайтове (като Gmail, Reader). Тя е интелигентна и когато посетите самият плюс ще може да видите всичко. Така няма да се разсейвате от поредните новости от вашите кръгове, докато вършите нещо друго.

Споделяне на снимки и видео във Facebook като в Dropbox


Сигурно се чудите за какво става въпрос след като Facebook по подразбиране ви дава възможност да споделяте снимки и видео с вашите приятели? Да така е но хората с които сте споделили файловете могат само да ги гледат но не и да ги редактират. Онлайн апликацията FireFly ви позволява да добавите тези възможности към споделянето на снимки и клипове с избрани от вас Facebook приятели.
След като добавите FileFly може да създавате онлайн папки и да ги споделяте заедно с тяхното съдържание с вашите приятели. Ограничението е 2 GB за акаунт.
Ако имате Dropbox или друга подобна услуга едва ли ще ви е необходимо да ползвате подобна апликация. Но за хората които не разбират много от компютри и за тях Интернет е Facebook, FireFly е добро решение.

Резервни копия на данните ви от Facebook и Google


Онлайн услугите са страхотни, но ако дълго време нямате достъп до  Интернет или те внезапно прекратят съществуването си има опасност  целият ви онлайн живот да отиде на кино. Когато дискетите бяха  водещият начин за пренос на информацията хората бяха информирани  и доста често правеха резервни копия на ценните им данни. С  нарастване на обема на данните и намаляване на цената на  мегабайтите това драстично се промени. Вече никой не го  интересува къде какво има, стига да му е лесно да го намери и  използва на момента. Това е чудесно, но въпреки това ако решите  да създадете резервни копия на данните си от Facebook и Google  може да ползвате програмата MyCube Vault.
Това приложение с открит изходен код може да ви помогне да  направите локално копие на данните ви от Facebook, Google  Contacts и Picassa. С негова помощ може да автоматизирате процеса  на създаване на резервни копия. За момента има единствено версия  за Windows и Mac.
Друг начин за експортиране на данните ви от Google е чрез употребата на Takeout, благодарение на Google Data Liberation.
Как да създадете резервно копие на информацията ви от Android телефон - вижте тук.
Други полезни инструменти за извличане на ценната информация от различни онлайн облачни услуги като Gmail, Yahoo, Windows Live Hotmail, Flickr, Google Docs, Twitter, Facebook, блогове (Tumblr, WordPress), може да откриете тук.

Dropbox срещу лошите :)

LifeHacker.com са пуснали страхотна статия сравняваща възможностите за съхраняване на данни онлайн между Dropbox и други подобни услуги. Следя с интерес темата и затова отново публикувам препратки към други подобни онлайн услуги:


Как да споделяте файлове между отдалечени компютри прочетете тукДруги сайтове с безплатно онлайн пространство тук и тук. Как да запазвате файлове от уеб в Dropbox без да ги сваляте при вас
 


Ето и таблица със сравнение:


четвъртък, 7 юли 2011 г.

Google+ навсякъде - мигриране на снимки от Facebook към Picasa


Въпреки че според мен Google+ няма да стане заместител на Facebook, изглежда системата е добре замислена. Благодарение на инфраструктурата на Google и тяхните API почват да се появяват всевъзможни приложения улесняващи живота ви в новата мрежа. Затова ако нямате достатъчно последователи в Twitter, може да се опитвате да си създадете такива в Buzz, Google+.
Мигрирането на снимки от Facebok към Picasa или Google Photos, както би трябвало да се казва скоро може да стане с помощта на Move2Picasa. По друг начин пък може автоматично да пренасочвате новостите в Google+ към вашият Facebook акаунт без инсталиране на допълнителен софтуер. И за финал с помощта на добавката Surplus към вашият (отново Google) Chrome браузър може да споделяте всичко в новият социален експеримент онлайн.
През това време Марк ни пусна видео чат... Браво!


петък, 1 юли 2011 г.

Прехвърляне на файлове от уеб към Dropbox без да ги сваляте при вас

SideCLOUDload е онлайн приложение, което запазва файлове от Интернет директно във вашият Dropbox акаунт. Това е чудесно решение ако не искате първо да ги сваляте или просто сте на компютър на който няма инсталиран Dropbox и не може да изтегляте файлове.
Сайта работи изключително семпло - просто въвеждате URL адреса на файла и вашите данни за Dropbox. Ако желаете може да преименувате файла или да го разположите в определена директория. Също така е възможно да получите файловете по електронна поща.
Как да споделяте файлове между отдалечени компютри прочетете тук.

Други сайтове с безплатно онлайн пространство тук и тук.