събота, 10 октомври 2009 г.

Как да си намерим работа за 5 минути

Американския сайт за самоосигуряващи се Freelance Folder, предлага интересно решение за намиране на работа с помощта на iGoogle. Идеята е семпла и това я прави брилянтна. Целта е Google да добави към специален таб в домашната ви страница RSS емисиите на сайтовете за работа, които преглеждате. Така ще може много по-лесно да се ориентирате в новите позииции, и тези, които вече сте преглеждали. Изглежда в САЩ наистина имат проблеми с безработицата, а според статистиката и в България положението не е по-розово. Възможно ли е да се възползваме от опита на колегите зад океана за да проверим дали системата ще работи в България?

От българските сайтове за работа нещата седят по следния начин:
Имат онлайн емисии:

Нямат подобна опция:
  1. Jobs.bg
  2. Rabota.bg
  3. Zaplata.bg
  4. JobSuit
  5. JobSpace
  6. JobsPartner
  7. JobHunter
  8. Job adds
  9. Job 4 You
  10. Jobs TM
  11. BulJob
  12. NewJobs
  13. Econ
  14. Online Rabota
  15. Dreamt Jobs Bulgaria
  16. Далавера/bizImpulse
  17. Работата
  18. Работа Днес
  19. Работа от Start.bg
  20. Търси Работа
  21. MyCV.bg - не се отваряше по време на писането на този пост

Изглежда още не сме дораснали за да ползваме пълноценно възможностите на мрежата за търсене на работа, поне на нивото на САЩ. Може би е време хората които правят подобни сайтове да се замислят за тяхната функционалност или оригиналност, вместо да създават поредния проект с цел да отвлекат посещения от другите сайтове. Една консолидация в българското уеб пространство в тази област, също ще е полезно за всички.

Освен на сайтовете за работа към вашата страница може да добавите емисиите на любимити ви агенции за управление на човешки ресурси, ако те имат подобни.
За сметка на това търсенето във Tweeter и други сайтове, също върши работа.
Как да използвате социалните мрежи за търсене на работа тук.

Няма коментари: