петък, 4 април 2008 г.

Божидар Димитров стана "почетен професор" на СВУБИТ

На трети април Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии (СВУБИТ) на тържествена церемония удостои със званието "почетен професор" българският историк Божидар Димитров.
В знак на благодарност проф. Божидар Димитров благодари на ректора на СВУБИТ проф. Стоян Денчев за оказаната му чест, като му подари свои книги, а самият параклис "Св. Николай Чудотворец" получи икона на Св. Равнопоставен Цар Борис-Михаил Покръстител на българите.
Това е поредната стъпка за издигане престижа на Специализираното висше училище по библиотекознание и информационни технологии, под управлението на проф. Денчев като една наистина модерна институция защитаваща българщината и подкрепяваща принципа за образование през целия живот. От началото на 21 век СВУБИТ израстна от никому незнайният "библиотекарски колеж" до един наистина престижен университет събрал множество елитни преподаватели, за който на първо място са студентите.
Университета разполага с отлична материална база и ежегодно издава сборник с научни публикации на преподаватели и студенти „Трудове на СВУБИТ”, както и Кирило-Методиевския вестник „За буквите - О писменехь”.
Всяка година по повод 1 ноември - Деня на будителите и ден на българската наука, който е и официален празник на училището се провежда научна конференция.
СВУБИТ участва активно в международния професионален живот, като осъществява международно сътрудничество по двустранни договори с аналогични институции в Русия, Германия, Франция, Сърбия и Черна гора, Турция и др. Университета участва и в множество международни фондации и организации.



Божидар Димитров освен като директор на Националния исторически музей в последните години е известен и като автора на любопитната книга „10-те лъжи на македонизма“ (издадена през 2006, на македонски тук) и водещ е на телевизионното предаване „Памет българска“ (може да гледате онлайн) по БНТ.

Няма коментари: