сряда, 23 април 2008 г.

Безплатен достъп до Encyclopaedia Britannica

Един от най-авторитетните източници на информация Encyclopaedia Britannica е решена да предложи нов и безплатен метод за достъп до ресурсите и на своите почитатели. В последните години компанията с близо 250 годишна история сериозно изостава зад новите онлайн конкуренти като Wikipedia и Microsoft Encarta.
За да се справи с предизвикателствата които Интернет представя е създадена новата програма Britannica Webshare, от която могат да се възползват както блогърите, така и онлайн журналистите. Програмата е предназначена за всички хора, които по един или друг начин създават онлайн съдържание. Те трябва да се регистрират в проекта и да предоставят адреса и кратко описание на техния сайт. В случай че отговарят на условията на проекта ще получат безплатен достъп до съдържанието на енциклопедията, което ще могат да цитират на своите страници. Това е наистина добра оферта като се има предвид че онлайн достъпа до Британика е от порядъка на 70 долара годишно, а пълният комплект луксозни книги струва 1400 долара.
Желаещите да се включат в инициативата Britannica Webshare получават и достъп до различни уеб инструменти за цитиране на текст с помощта на които лесно ще могат да поставят информация на своите страници.
Въпреки трудностите Енциклопедия Британика си остава един от най-богато структурираните източници на познание с над 65 000 статии, събрани в 32 тома.

Няма коментари: