неделя, 6 април 2008 г.

Да правим ли бизнес като Нокиа?

Подхода на Нокиа за правене на бизнес определено явно дава отлични резултати. Не съм почитател на мобилните телефони като технология, но последният с който разполагам е модел на Нокиа. Ползвал съм Siemens, Ericsson, BenQ, Sony Ericsson и най-накрая стигнах до Нокиа. Различните хора обикновено са потребители на различни марки, които най-добре подхождат на техния вкус. Но аз предпочитам да се променям постоянно. Затова и смятам следващият ми мобилен телефон да е модел на Нокиа.

Какво получавам от продукта? Максимално изстискан концентрат от най-добрите идеи на служителите в корпорацията. Подобно на работата на сокоизстисквачките получавате един наистина отличен за консумация продукт, за който обаче не трябва да ви интересува колко труд и усилия са положени за неговото полиране до съвършенство. Както действат и петролните компании, които не се интересуват от щетите за околната среда при добиването на петрол, но след това всеки с радост зарежда бензин, за да се движи колата му, крайният продукт отдавна се е превърнал в нещо изключително и значимо сам по себе си.

Ако сте си правили фреш знаете колко много плодове се унищожават за да се направи една малка чаша сок. Подобна е и системата за работа на Нокиа - огромният креативен потенциал на служителите на компанията се използва за да получат нейните клиенти продукт, който дори в най-минималистичните си версии (пример телефоните 1208 и 1600, които струват не повече от 90 лв., без договор), да е създаден като образец за подражание от гледна точка на функционалност. Купувайки Нокиа, вие не получавате нектар, вие получавате единствено това, за което плащате - или това, което някои е преценил, че ви е необходимо, без излишества, без красива обвивка.

Определено Нокиа изглежда като идеалният работодател, в случай че не обичате често да сменяте работата си, но в същото време имате желание да се развивате и усъвършенствате. Надявам се в близко бъдеще компанията да открие евентуално R & D център в България, ако разполагаме с необходимия за целта персонал. Това не е научна фантастика, защото нашите северни съседи, вече се възползват от привилегията да работят за световната марка.

Няма коментари: